Ontvang de nieuwsbrief
 • ACTIVITEIT

 • Deelname Oogststoet in Oostakker om aandacht te vragen voor de zaak Huts

  Actie

  Wulverdam, Oostakker (nabij Gent)

  We nemen deel aan de Oogststoet om de boer en de boerin een hart onder de riem te steken die een rechtszaak opstartten tegen de verkoop van 450 hectare publieke landbouwgrond aan een vennootschap van Fernand Huts, topman van Katoen Natie. En we vragen het Gentse stadsbestuur om de uitverkoop van publieke landbouwgrond te stoppen en het moratorium daarop (dat eind 2022 afloopt) te behouden.

  Praktisch

  We nemen deel met een kleurrijke wagen, met het beeld van een rijke industrieel erop, die getrokken wordt door landloze boeren. En we flyeren om op dinsdag 13 september (10u) naar het Hof van Beroep te komen (Koophandelsplein, Gent).

  Dresscode: boerin en boer, werkkledij, overal, botten, ... en een rode zakdoek als je die hebt.

  Afspraak om 18 uur aan de Wulverdam in Oostakker. De stoet vertrekt om 19 uur.

  Waar gaat het over?

  In 2016 verkocht het Gentse OCMW 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen aan een Luxemburgs vennootschap van Ferdinand Huts, de topman van Katoen Natie. De 72 percelen landbouwgrond werden in één lot verkocht, waardoor gewone boeren geen kans maakten bij de verkoop. Bovendien betaalde Fernand Huts een prijs die ver onder de waarde ligt die het OCMW had kunnen krijgen, zeker indien alle loten afzonderlijk verkocht waren geweest, waardoor er sprake is van verdoken staatssteun. Het vennootschap van Huts betaalde 17,5 miljoen voor de gronden, terwijl deze volgens een officiële schatting in 2016 zo’n 20 miljoen euro waard zouden geweest zijn. In de huidige markt zou dat zelfs al 22 miljoen zijn. Wat neerkomt op enkele miljoenen staatssteun.
  Een landbouwkoppel stapte daarop naar de rechter om de verkoop te laten vernietigen. De boeren kregen geen gelijk in eerste aanleg, maar gingen in beroep. Het Hof van Beroep besliste daarop om eerst advies te vragen van de Europese Commissie over de vraag of er sprake is van verdoken staatssteun. Dit advies, dat ernstige vraagtekens plaats bij de verkoop, wordt besproken op de zitting van 13 september…

  Wat willen we?

  We vragen dat het Gentse stadsbestuur de verkoop van publieke landbouwgrond stopzet en dat het huidige moratorium op de verkoop van publieke landbouwgrond (dat eind 2022 afloopt) permanent verlengd wordt. Publieke landbouwgrond is het perfecte instrument voor een stadsbestuur om de transitie te bevorderen naar een ecologisch en sociaal verantwoord landbouw- en voedselsysteem. Om (startende) lokale boerinnen en boeren die op een ecologische manier aan landbouw willen doen te ondersteunen in hun moeizame zoektocht naar landbouwgrond. Om tegelijkertijd ook iets te doen aan de klimaatveranderingen en het verlies aan biodiversiteit. En om ook de minder rijke lagen van de Gentse bevolking te voorzien van gezond en lokaal geproduceerd voedsel, een functie die publieke landbouwgrond eeuwenlang vervuld heeft. Zoveel mogelijkheden mag de stad niet verkwanselen via een eenmalige verkoop.

  Landbouwgrond mag niet dienen voor speculatie en voor andere doeleinden, zoals de uitbreiding van industriegebied. Landbouwgrond dient landbouwgrond te blijven.

  Grond voor Voedsel!

  Heb je een vraag of opmerking? Laat die gerust hier achter. Opgelet: dit is géén inschrijving.

  Wie ben je?
  Je bericht

  Om alinea’s te maken laat je gewoon enkele regels leeg.

  Commentaren opvolgen: RSS 2.0 | Atom

Top