Vandaag stellen we met trots de Landbouwbrigades aan jullie voor!
We inspireren ons op de Brigades d’actions Paysans uit Wallonië. Zij gebruiken het begrip ‘Brigades’ om te verwijzen naar de Internationale Brigades die zich in 1936 mobiliseerden om de democratie in Europa te verdedigen. Net als toen vinden wij het nodig om ons te mobiliseren en samen te streven naar een agro-ecologische en rechtvaardig voedselsysteem.
Wat zijn de Landbouwbrigades?
De Landbouwbrigades vormen een netwerk om verbinding te creëren tussen geëngageerde burgers en boer.inn.en. Brigadisten (burgers) organiseren zich via meewerkdagen en acties. Zo leren ze uit de praktijk over boerenlandbouw en ijveren ze mee met de boer.inn.en om ons voedselsysteem te transformeren.
- We roepen brigadisten op voor meewerkdagen op de boerderij. Op deze manier leren de deelnemers vanuit de praktijk allerlei aspecten van de boerenstiel kennen. Zo maken ze ook kennis met alternatieve landbouwmodellen en agro-ecologische voedselproductie.
- Daarnaast mobiliseren we burgers voor een structurele verandering van ons voedselsysteem. Voortbouwend op de praktijkervaringen, die we opdoen op de boerderij, gaan we samen dieper in op het bredere systeem waarin de landbouw zich bevindt. Via acties kaarten we de problematieken in het systeem aan en promoten we alternatieven.
In juni staan al drie meewerkdagen gepland, en in september trekken we erop uit voor een eerste ‘Brigadisten-weekend’!
Doe je mee?
Schrijf je in op één van de meewerkdagen: ontdek alle info hierover hier.
Word coördinator: ben jij de sleutelfiguur die we zoeken?
Ga mee op weekend: noteer 16-18 september alvast in je agenda. Meer info volgt!
Organiseer een meewerkdag op jouw boerderij: doe mee als boer.in!
Vragen? Neem contact met ons op via dit formulier.
Waarom Landbouwbrigades?
Voedsel is een basisbehoefte en een mensenrecht dat ons allen in staat moet stellen om ons fysiek en psychologisch te ontwikkelen en om een gezond en waardig leven te leiden. Toch heeft lang niet iedereen toegang tot degelijk, gezond en voedzaam voedsel. Honger en ondervoeding enerzijds en obesitas anderzijds, mensenrechtenschendingen, landroof en boer.inn.en die niet meer rond komen, een drastische daling in biodiversiteit en opwarming van de aarde. Dat moet anders!
We hanteren drie concepten, die dicht bij elkaar liggen en elkaar versterken: boerenlandbouw, voedselsoevereiniteit en agro-ecologie. Zo kan het anders!