Ontvang de nieuwsbrief

Verslag meewerkdag Zoet&Zilt - Jens Dutrieue

Eenmaal aangekomen in Melsele stond ik versteld van de immense rust die het landschap met zich teweegbracht. De uitgestrekte velden, de diverse natuur geluiden en de verse geur van de lente zorgde ervoor dat ik genietend de boerderij trotseerde. Al snel werden mijn vredevolle gedachten onderbroken door een hond die ons al blaffend verwelkomde, die er tevens voor zorgde dat boerinnen Julie en Lien ons met een glimlach stonden op te wachten.

Hallo, mijn naam is Jens Dutrieue. Wat je hierboven hebt gelezen, was mijn eerste impressie van de meewerkdag. Ik ben een student sociaal werk aan Hogeschool Gent en doe in het kader van mijn opleiding een stage in het werkveld. Wegens interesse voor de NGO-sector en internationale contexten, koos ik voor Solidagro als stageplek. Negen weken lang kom ik onder de vleugels van Rebekka terecht, een energieke en gedreven dame die de Landbouwbrigades helpt trekken. Op 13 april stond er een meewerkdag gepland in Melsele, op de boerderij Zilt & Zoet. Het leek mij relevant om een concrete ervaring op het begrip ‘meewerkdag’ te plakken.

De meewerkdag heeft mijn referentiekader stevig door elkaar geschud. Opgroeien in een stad zorgde ervoor dat ik nooit echt in contact gekomen ben met landbouw, zowel niet met de kunst als de kennis. Daardoor had ik een nogal enge kijk op landbouw en veralgemeende ik het werk van boer.inn.en. Meewerken met Lien en Julie liet mij inzien dat ik maar weinig wist over landbouw. Ik was verschoten, onder de indruk, verbaasd.

Waar ik tijdens de meewerkdag vooral van versteld stond was dat de boerinnen die ons ontvingen heel geleerd en geëngageerd waren. Julie, de eigenares van Zilt & Zoet, straalde van geluk. Dit ondanks het feit dat boerin zijn in Vlaanderen vaak gepaard gaat met economische instabiliteit. Ze sprak realistisch over de neveneffecten van de landbouw, maar vertelde ook ambitieus de opportiniteiten die landbouw met zich meebrengt voor de toekomst.

De gesprekken tussen de verschillende aanwezigen waren zo constructief dat ik vanwege mijn beperkte achtergrondkennis bijna niet durfde praten. Het was zo mooi om te zien hoe ze hun passie deelden met elkaar, hoe ze zich ten volste identificeren met hun vak. Prachtig.

Je kan kortom zeggen dat de meewerkdag mijn perceptie op landbouw heeft veranderd. De Landbouwbrigades zitten vol potentieel. De meewerkdag was een good practice van hoe een versterkt netwerk tussen producent en consument er uiteindelijk uit zou kunnen zien, wanneer burgers zich autonoom verenigen en in dialoog treden met boer.inn.en. Samen voelen ze, komen ze tot nieuwe inzichten en hebben ze een positieve impact op natuur en klimaat.

Als dit initiatief een duurzaam karakter krijgt en meer mensen zich engageren, kan dit invloed hebben op maatschappelijk vlak. We moeten sensibiliseren, mobiliseren en druk uitoefenen voor duurzame landbouw. En dat kan alleen maar samen, met elkaar.

Top