Ontvang de nieuwsbrief
Doe Mee!

Word brigadist!

Wat is een brigadist?

Door brigadist te worden, bevestig je dat de boerenlandbouw ons allen aangaat. Het benadrukt dat het land van ons allen is, omdat het de basis is van gezond voedsel, maar ook van biodiversiteit en een gezond klimaat.

Het betekent een boodschap aan de boer.inn.en dat zij er niet alleen voor staan en dat wij bereid zijn onze mouwen op te stropen om samen met hen alternatieven te creëren en te werken aan een ander voedselsysteem.

Praktische info

Eens je je als brigadist hebt aangemeld voor de nieuwsbrief, ontvang je oproepen om deel te nemen aan meewerkdagen op verschillende boerderijen. Je kan ook rechtstreeks kijken welke meewerkdagen er gepland zijn bij ’kalender’.
Vervolgens kies je zelf welke dagen je wilt inschrijven. Nadat je bent ingeschreven, neemt de coördinator van de meewerkdag contact met je op voor alle praktische afspraken. Er volgen ook inhoudelijk vormingen, betogingen, petities, en andere acties waar je als brigadist kan aan deelnemen of meehelpen organiseren.

Bekijk ook onze FAQ voor meer info.

Wil je graag nieuws over de volgende meewerkdagen en acties?

Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief!

Inschrijven op de nieuwsbrief

  (om de coördinatie van de meewerkdagen te vergemakkelijken)

Wil je je graag terug uitschrijven op de nieuwsbrief?

Uitschrijven op de Nieuwsbrief

Via deze link kun je je altijd opnieuw uitschrijven!

Doe mee als boer.in!

Wat betekent deelnemen aan de landbouwbrigades?

Als boer.in kan je deelnemen aan de landbouwbrigades. Hiermee toon je tevens aan dat je staat voor een agro-ecologische boerenlandbouw.

Concreet betekent dit dat je een groep brigadisten ontvangt bij jou op de boerderij. Zij werken een dag met je mee en leren zo vanuit de praktijk over de boerenlandbouw. Deze brigadisten vormen een netwerk dat samen met jullie opkomt voor een agro-ecologisch voedselsysteem.

Praktische info

Via dit formulier kan je een voorstel voor een meewerkdag indienen. Een belangrijke tip voor de keuze van taken: keep it simpel! Voorzie eenvoudige taken waarbij je niet teveel uitleg hoeft te geven.
Vervolgens neemt de coördinator contact met je op om de meewerkdag zo goed mogelijk te organiseren. Deze persoon is de tussenpersoon tussen jou en de deelnemers. Je aanvraag wordt zo spoedig mogelijk op de website gepubliceerd. We verspreiden deze ook via de nieuwsbrief naar de brigadisten.

Bekijk ook onze FAQ voor meer informatie en een antwoord op tal van praktische vragen.

Heb je nog vragen? Neem contact op met contact@landbouwbrigades.be

Nieuw als boer.in? Registreer je dan eerst hier !

Stap 1/2 : Een datum voorstellen voor in de agenda van de Landbouwbrigades

Word coördinator

Wat is een coördinator?

De coördinatoren hebben een sleutelfunctie binnen de Landbouwbrigades. Ze verbinden deelnemers, boeren en de betrokken organisaties.

Als coördinator ben je de brugpersoon tussen de deelnemers, de organisatoren en de boer.in . Je zorgt ervoor dat alle informatie vlot doorstroomt.

 • Je neemt contact op met de boer.in voor de organisatie van de meewerkdag, en geeft deze informatie door aan de deelnemers.
 • Je bent aanspreekpunt voor vragen van deelnemers.

Je zorgt voor de praktische omkadering van de meewerkdag. Je geeft de nodige informatie aan de deelnemers inzake transport, voeding en hoe de dag eruit zal zien. De boer.in zorgt voor het opstellen van de taken en jij helpt om deze onder de groep te verdelen.

Je staat in voor de groepsdynamiek: je zorgt ervoor dat ieder zijn plek vindt in de groep en houdt de sfeer in de gaten.

Praktische info

Hoe verloopt dit praktisch? We delen het even op in drie fases:

Voor de meewerkdag

 • Je neemt contact op met de boer.inn.en om de praktische details te verkrijgen die aan de deelnemers moeten worden doorgegeven (plaats, tijdschema, voedsel, materiaal, organisatie van een carpool... ).
 • Je stuurt een korte e-mail naar de deelnemers (en de boer.in, in kopie) met deze praktische informatie en beantwoordt eventuele vragen.

Tijdens de meewerkdag

 • Jij bent de belangrijkste contactpersoon voor de groep en de boer.in.
 • Je helpt de taken verdelen over de groep.
 • Je bewaakt de groepssfeer en zorgt ervoor dat ieder zijn plekje vindt.
 • Een paar foto’s van de dag verzamelen is altijd leuk!

Na de meewerkdag

 • Debriefing met de brigadisten en boer.inn.en.
 • Debriefing met de organisatoren om te weten of alles goed is verlopen, wie er aanwezig was, om wat foto’s door te sturen…

In mei organiseren we een korte opleidingsdag voor de geïnteresseerde coördinatoren.
Heb je nog vragen? Wil je meedoen? Neem contact op met contact@landbouwbrigades.be

Top